maanantai 21. syyskuuta 2015

Linnunnokkalakki -kypärämyssy

Valmista vihdoin. Siskoni toivoi minulta tätä kypärämyssyä hänen pikkuiselleen.Olen näitä tehnytkin muutamia omilleni silloin kun olivat noin puolen vuoden ikäisiä. Muistin myssyn valmistuvan parissa illassa mutta tähän menikin enemmän aikaa koska koko olikin lähes tuplasti isompi.

Tämä mallihan on niin oiva vauvalle ja taaperolle, varsinkin vaunuissa nukkuville, kun se peittää korvat ja otsan. Jättämällä solmimisnauhat pois, saa tästä hyvän mallin myös isommallekin lapselle. Oman ohjeeni olen löytänyt reilu viisi vuotta takaperin Käspaikasta, googlen avulla ja silloin printattua ohjetta on tullut käytettyä ihan kivasti. Ihan ensimmäinen oma linnunnokkalakkini päätyi nukeille :D

Myssy koostuu siksak-kappaleesta joka muodostuu 6:sta suunnikkaasta. Edestakaisneuloksella, ainaoikeinneuloksella sekä reunalisäyksillä/kavennuksilla saadaan aikaan myssyn muoto.
Lankana käytin tällä kertaa alpakkaa joka oli puikoille 3½ mutta käytin työssä 2½ koon puikkoja. Kesälakkiin olen käyttänyt puuvillalankaa. Väri oli ihana; syksyinen ruosteen keltainen.

Lapsen päänympärys määrittää luotavien silmukoiden määrän mutta ohje on aika matemaattinen, joten jätän sen kohdan pois...

Loin 2½ koon puikolle 51 silmukkaa ja lähdin tekemään ensimmäistä suunnikasta, ainaoikein, ks kuva. (tässä myssyn koossa lapsen päänymärys oli 50cm)

I suunnikas:
siksak kääntyy oikealle, Lisää 1s aina työn oikean puolen kerroksen alussa ja kavenna 1s aina työn nurjan puolen kerroksen alussa. Tee sekä lisäys että kavennus aina 1-2silmukan päähän reunasta.
Nosta aina krs:n ensimmäinen silmukka neulomatta, niin saat työhösi kauniin reunan.
Jatka neulomista kunnes työssä on 50kierrosta.

IIsuunnikas:
siksak kääntyy vasemmalle kun vaihdat lisäykset ja kavennukset päinvastaisille reunoille kuin Isuunnikkaassa. Neulo taas 50kierrosta.

IIIsuunnikas:
neulo kuten Isuunnikas mutta vain 25kierrosta.

IVsuunnikas:
neulo kuten IIsuunnikas mutta vain 25kierrosta.

Vsuunnikas:
neulo kuten Isuunnikas

VIsuunnikas:
neulo kiten IIsuunnikas

Päätä kaikki silmukat.

Myssyn kokoaminen: Ompele luotospistoin reunat a-a keskenään vastakkain yhteen ja samoin reunat b-b. Ompele sitten yhtäjaksoisesti ensin reunat c-c keskenään yhteen ka lopuksi aloitusreuna ja lopetusreuna (ks.kuva).
Jos haluat myssyyn solmimisnauhat niin voit esimerkiksi virkata ne, n.15cm pelkkää ketjusilmukkaa passaa hyvin yhteen nauhaan.

Raikasta syyspäivän jatkoa!
6 kommenttia:

 1. Meillä myös ollut tämän mallisia vauvoilla - äitini neulomana :)

  VastaaPoista
 2. Tein myös meidän kaksosille aikoinaan samalla mallilla lakit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myssy onkin mielestäni retrohenkinen, hyvässä mielessä!

   Poista
 3. Kivan väriset myssyt. Mukavia syksyisiä kuvia.

  Taina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, H ei vain niin piitannut sovittaa myssyä ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...