keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Pitsiliina valaisinTässä se nyt on! Melkein mykistyn tämän kauneudesta.
Kauan olen haaveillut päästä tämän projektin ääreen ja nyt vihdoin; makuuhuoneessamme on ihan täydelinen valaisin. Olen niin innoissani! Pitsi <3
Tämän ymprärille lähdetään sitten joskus sisustamaan loput huoneesta.

Vaikka takapihaltamme voi melkein kiikaroida Strömsön pihalle niin tämä projekti ei mennyt kuitenkaan ihan niin kuin Strömsössä. Mutta se onnistui kuitenkin.

Laitan tähän kuvat lampun tekovaiheista lähes askel askeleelta. Kerrottakoon, että liinoja liimaillessa VilliTaapero kiemurteli jaloissa joten ihan kaikesta en ehtinyt napsaista kuvaa. 
Kuvien jälkeen yritän -yritän- laittaa selkeät ohjeet.


Näitä tarviset:
Ison ilmapallon
Erikeeperiä
Vahvaa narua
Johtolampun
Pitniliinoja

Lisäksi:
Vadin
Vettä
Vanhan pensselin
Sanomalehtiä suojaukseen

Ensimmäiset kolme liinaa liimattu

Valaisimen alapuolen tekovaihe

Tarvitset:

Pitsiliinoja n. 25-35kpl 
Erikeeper 1litra
Vanhaa narua
Iso ilmapallo, halkaisija n.40cm
Vadin ja ämärin
Vanhan pensselin
Sanomalehtiä suojaukseen

Aloita puhaltamalla ilmapallo ja kiinnitä se vahvalla narulla roikkumaan. Helpointa on jos saat sen lavuaarin ylle niin sotkun siivoaminen on helpompaa. Meillä oli passeli tila kodinhoitohuoneessa.
Suojaa lattia ja mahdollinen apupöytä.
Liima-vesisekoituksen tein suhteella 1:1. Eli jos liimaa on 4dl niin vettä mukaan 4dl. Sitten lorautin vielä vähän kuitenkin lisää liimaa. Just in case!
Uita paria liinaa kerralla vadissa liima-vesiliemessä. Anna liinan kastua kunnolla läpikotoisin.
Purista liinasta hiukan ylimääräistä liemeä pois ja nosta/asettele liina haluamaasi kohtaan ilmapallon päälle.
Tärkeää on, että liinat ovat kosketuksissa toisiinsa kunnolla koska kuivuessaan ne hieman vetäytyvät. Ja lampusta tulee tukevampi. (kuvassa tähden mallinen liina korjattiin vielä ylöspäin)
Jatka liinojen asettelua ja muista jättää valaisimen yläosaan riittävä tila valaisinjohtoa varten.

Pallon alapuoli oli helpompi tehdä seuraavana päivänä jolloin jo yläpuolelle liimatut liinat olivat jähmettyneet. Laitoin valaisimen leveän sangon päälle ja liimasin siinä liinat jotka jäävät valaisimen alapuolelle.
VINKKI! Kannattaa valita kauneimmat liinat tähän alapuolelle ja sivuille koska ne ovat eniten katseiden alla.
Jätin sitten valaisimen kuivumaan tähän pariksi päiväksi.

Projektiin meni kaiken kaikkiaan neljä päivää. Sen olisi saanut valmiiksi parissa päivässä mutkumutku; pitsiliinat loppui kesken!!! Voi että sitä harmituksen määrää. 
Kun saan tällaisen askartelu-kuumeen, en voi sitä taltuttaa ennen kuin olen saanut projektin valmiiksi. Ongelma ratkaistiin pakkaamalla VilliTaapero autoon, neiti haettiin kerhosta ja paineltiin kovaa kyytiä kirpputorille. Siellä maanisesti etsin pitsiliinoja lisää ja löysin ainoastaan beigen sävyisiä. 
Totesin niiden olevan puuvillaa ja päätin kokeilla niiden valkaisua.
Jep! Toimi. Liinat kloriittiin useammaksi tunniksi ja sain ihan kirkkaan valkoisia liinoja. Ja projekti saatiin loppuun.

Sitten olikin se jännittävin vaihe: ilmapallon puhkaisu!!! Puristin nyrkkejä yhteen ja peitin silmäni -neiti teki samoin vieressä. Pallo sihisi ja suhisi pahaenteisesti. Valaisin alkoi rutistua kasaan ja pillahdin melkein itkuun ennen kuin hoksasin toimia. Revin ilmapallon rippeet vikkelään pois ja suoristin valaisimen uudestaan pallon muotoon.
Se tuntui jonkin verran nihkeältä joten sumtin sen vielä kahdesti lakkasprayllä. Yön kuivuttuaan se oli napakka ja valmis!
11 kommenttia:

 1. Olipas kiva idea ja upea valaisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Birgit :-) vastaavia ideoita olen nähnyt ja ne sekä pitsiliinat inspiroivat tähän projektiin.
   Kiva kun jätit kommentin :-)

   Poista
 2. Kaunis! Oletpa hurjan taitava! Teidän koti on kyllä niin ihana pailka, oivallinen noin ihanille ihmisille. Halauksia!
  -V

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti :-)
   Pikkuhiljaa saa muokattua oman näköiseksi. Hiljaa hyvä tulee :-)

   Poista
 3. Lamppu on kyllä hieno,livenäkin.Vauvakin mykistyi siitä�� t.tuire ja mussukat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   On sitä kyllä mukava katsella kun heräilee.

   Poista
 4. Mistä löysit noin ison ilmapallon? Ja noin kivan värisen johtolampun? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmapallo oli prismasta, halkaisija n.45cm. Ja johto on ikeasta mutta clas olsonilta löytyy vastaavia.

   Poista
 5. Hei! Löysin nyt tämän ihanan pitsilamppu teko ohjeen, vieläkö lamppu on käytössä? Osaatko neuvoa miten tuo lampun johto on tuossa, miten sen siinä saa pysymään, olisiko mahdollista saada vaikka kuvaa yläpuolelta? Kiitos etukäteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pipsa! Miten mukavaa kun jätit kommentin ja että blogistani olisi apua omassa projektissasi!
   Lamppu on edelleen käytössä ja haaveena olisi tehdä toinenkin. Tämä kun oli pilotti niin sitä tehdessä ja lopputulosta katsellessa keksii parempia ratkaisuja.
   Harmillista kun kuvasta puuttuu juurikin se osa mihin lampunjohto on kiinnitetty. Sen laitto oli imrovisoitu!Jos katsot oikein tarkkaan kuvaa3 niin näet sen metallikehikon johon lampun johto on kiinnitetty. Tämä metallikehikko oli vahvasta lampusta jutta voit tehdä sen myös rautalangasta; taivutat kaksi ympyrää (pienempi ylemmäs, isompi tukemaan pallon alaosaa)+ suorat varret joilla yhdistät ympyrät toisiinsa. Ja tämän kehikon varsiin kiinnität lampun johdon nippusiteillä.
   Toinen vaihtoehto mitä jäin miettimään nyt toista lamppua suunnitellessa on vanhan lamppukehikon hyödyntäminen pallovalaisinta tehdessä. Eli pallon yläosaantulisi vanhan kattovalaisimen metallikehikko jonka varaan pitsiliinat nojaisivat ja alaosa sitten ilmapallon avulla.
   Tuleepa nyt pitkästä..toivottavasti saat tästä apua ja sinunkin valaisimesi valmiiksi.

   Vielä yksi vinkki. Käytä mieluusti saman vanhuisia liinoja, minulla muutama liina oikein ojuesta langasta, antaa periksi helposti raskaamman ´liinan vieressä. Ja muista liimata liinat riittävän paljon toisensa päälle, limittäin.

   Poista
  2. Hei! Kiitos vastauksesta, täytyy lähteä pitsiä metsästämään että saataisiin meillekin näin ihana lamppu. Tsemppiä uuteen lamppu projektiin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...