perjantai 3. lokakuuta 2014

Munaton ja Maidoton



Maistuu pienille. Jollakin on posket pullollaan.

Sämpylävaras ;)

Useimmat taaperopallerot pääsevät nauttimaan kaikista pöydän antimista saavutettuaan ensimmäisen ikävuoden. Meillä pikku-ukko saa vielä odotella jonkin aikaa tätä autuutta maito-ja kananmuna-allergian vuoksi.
Ruokien valmistus ilman maitotuotteita oli yllättävän helppoa opetalla. Maitotuotteiden kuten maidon ja kerman tilalle löytyy nykyään ihan hyvin vaihtoehtoja. Meillä keittiössä on erityisesti tykästytty OATLY:n tuotteisiin. Kannattaa kurkata linkin kautta valikoimaa. Miellyttävät myös kovasti ulkoisen asunsa puolesta :)

Leivonta sen sijaan on osoittautunut hieman haasteellisemmaksi. Maidon kun voi korvata suht vaivattomasti niin kananmunan kanssa ei olekaan niin helppoa. Mutta onneksi meillä on GOOGLE!!! :D

No tässä kuitenkin erittäin maukkaiden sämpylöiden resepti sekä vohveliresepti myös. Kumpikin resepti siis maidoton ja munaton. 
Sämpylät kävivät kaupan todella hyvin eivätkä vohvelitkaan jääneet kakkoseksi normaaleille vohveleille.


Sämpylät 

5dl kauramaitoa
50gr hiivaa tai kuivahiivaa pussin ohjeen mukaisesti
2 tl suolaa
1 rkl siirappia tai kunnon loraus
0,5dl rypsiöljyä
n.7-8 dl sämpyläjauhoja 
2 dl vehnäleseitä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola,öljy ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä. 
Ripottele seesaminsiemeniä sämpylöiden pinnalle ennen paistoa. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.
Vohvelit
4,5dl kauramaitoa
n.4dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
pieni loraus öljyä

Sekoita kaikki ainekset kulholla ja vispaa voimakkaasti. Anna taikinan turvota 10-15m minuuttia. 

Se olisikin taas perjantai ja Vain elämää :) :')

Viikonloppuja siis kaikille! :)




2 kommenttia:

  1. Voi, me leivotaan vaikka mitä ilman (lehmän)maitoa tai kananmunia - lättyjä, täytekakkuja, mokkaruutuja - ilman kananmunaa maku on raikkaampi, ja taikinat nousevatkin paremmin. :)
    Kannattaa kuukletella vegaanisia ohjeita, silloin löytää hyvin ohjeita joka lähtöön.

    -Venla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Te oottekin 'vanhoja' tekijöitä munattomassa ja maidottomassa keittiömaailmassa :-)
      Eihän tuon ukkelin vielä niin tarvikaan saada mitään leipomuksia kovin usein mutta kun ei viitsi aina näkkäriä tarjota toisten mutustellassa pullaa ;-)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...